Nnix Home: Ecologisch verantwoorde design meubels


   

Nnix Home: Ecologisch verantwoorde Design meubels

Je kent het type wel. Hij of zij verhuist naar een nieuwe woning. Hartstikke leuk hoor…. Hij schaft nieuwe meubels aan, zet ze in elkaar en vraagt zich pas op het laatste moment af hoe ze in hemelsnaam die enorme kast, die ze in de winkel zo groots en schitterend voorkwam, die zes trappen op zal krijgen. Om nog maar te zwijgen over de wenteling die de smalle trap maakt. Die draai, waar hij pas echt goed kennis mee maakt, wanneer onder luid gevloek blijkt dat de drie middelste vingers van zijn linkerhand tussen de bodem van de kast en de traptreden zijn blijven steken….

Voor de rest van je kennissen, (diegenen die gemak en vooral ecologisch verantwoorde designproducten hoger in het vaandel hebben staan dan de hiervoor beschreven groep mensen), heeft Nadine Oudenaller van Nnix Ontwerpburo een revolutionaire, geheel ecologisch verantwoorde meubellijn ontwikkeld. Deze veelbelovende 33 jarige, in Amsterdam woonachtige dame, timmert al enkele jaren zeer succesvol als grafisch- en productontwerpster aan de weg. Nnix Ontwerpburo is in 2006 opgericht door Nadine Oudenaller. Afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, heeft ze ook een diploma in grafische concept vormgeving van het Grafisch Lyceum Utrecht op zak. Ondertussen is Nnix Ontwerpburo uitgegroeid tot een zeer gevarieerd en florerend bedrijf, waarin Nadine nauw samenwerkt met diverse andere disciplines. En dat doet ze goed.

Zo goed zelfs, dat ze twee jaar geleden haar bedrijf heeft uitgebreid en als zelfstandig productdesigner een zeer vernieuwende ecologisch verantwoorde meubellijn op de markt heeft gebracht. Ik had het geluk haar te mogen interviewen over haar bedrijf en het ontwerp en de ontwikkeling van deze revolutionaire meubellijn, uitgebracht door NnixHome.

De onderdelen van deze serie meubels zijn gemaakt van 98% gerecycled golfkarton, dat door een speciaal toegepaste techniek een enorm draagvermogen heeft gekregen. De meubels bestaan uit verschillende platen. De platen worden elk op maat gestanst en krijgen precies op elkaar aansluitende gleuven, zodat je het geheel in elkaar kunt schuiven. Hierdoor heb je dus geen gereedschap nodig bij de assemblage. (Heel belangrijk en praktisch!) En,….. de verschillende onderdelen zijn waterafstotend. Je moet ze natuurlijk niet wekenlang buiten in de regen laten staan of in een volle badkuip leggen, dat heeft hetzelfde effect als op ”gewoon hout”. Maar je kunt ze gemakkelijk schoonmaken met een vochtig doekje en een geheel eigen kleur geven door ze te verven, zodat ze precies bij jouw interieur passen. Hierdoor zijn ze ideaal voor bijvoorbeeld interieurstylisten, bewoners van tijdelijke tijdelijke woonruimten, studenten en mensen die hun inrichting regelmatig veranderen. Vooral mensen die woningen voor de verkoop inrichten hebben baat bij lichtgewicht meubels met veel volume. Speciaal voor deze doelgroep kan NnixHome een totaalpakket voor een aantrekkelijke prijs maken.

Om je te laten zien hoe licht en gemakkelijk de kasten blijken tijdens assemblage, zijn er twee korte videofilms te zien op YouTube.com. Klik hiervoor op de afbeeldingen hierboven en onder, of op de volgende links: Info over de boekenkast en de link Over de hokjeskast Big.

Wie ben je, wat doe je en wat voor producten maak je?
Mijn naam is Nadine Oudenaller, ik ben 33 jaar. In mijn bedrijf doe ik twee verschillende dingen. Enerzijds ontwerp ik in opdracht marketinguitingen om al bestaande producten heen voor klanten. Denk aan verpakkingen, product-displays, banners, brochures en aanverwante producten. Daarnaast maak ik eigen ontwerpen van producten waar ik mee wil werken. Dit doe ik in eigen beheer. Ook voer ik opdrachten uit als interieur- en productontwerpster.

Wat deed je hiervoor?
Ik ben direct vanuit de opleiding gaan freelancen. Ik heb wel kort op enkele bureaus gewerkt. Maar het werd al snel duidelijk dat ik mede door mijn ondernemingsdrang, snel de neiging had binnen deze bedrijven dingen te willen aanpassen in de bedrijfsvoering.

Wat is je volgende stap. Wil je nu ook exporteren naar andere Europese woonwinkels in bijvoorbeeld Engeland, of Duitsland?
Jazeker, we zijn momenteel druk bezig de kosten van de im- en export uit te zoeken. Hier gaat wel enige tijd en energie in zitten. Klanten zijn nog enigszins onbekend met onze producten, vandaar dat het bij ons mogelijk is om samples aan te vragen van het materiaal. Op deze manier ziet en voelt de klant het hoogkwalitatieve en lichtgewicht materiaal.
Het is mijn doel deze meubellijn in meerdere landen te kunnen consolideren. Maar het is nog belangrijker ook vernieuwend te blijven, de collectie te kunnen uitbreiden. We zouden bijvoorbeeld iedere paar maanden een nieuw model uit willen brengen. Op onze Twitter pagina: @OverNnix en op onze Facebook pagina: NnixHome kun je overigens meer over actuele kortingsacties lezen.

Kunnen we de door jou handgemaakte producten nog elders in real-life bekijken in Nederland en België? „Ja, in De Woonfabriek in Villa Arena. Vanaf 1 december is hier een heel nieuwe winkelruimte van NnixHome te bewonderen. Je kunt hier dan bijvoorbeeld variaties van ontwerpen van de kasten bekijken in diverse uitvoeringen van andere kleuren, sferen. In Sittard wordt het ook verkocht bij de winkel Aardelicht.” In Leuven, België wordt de nieuwe meubellijn nu al verkocht bij ‘Dimanche a Bamako‘.

Hoe ben je überhaupt op het idee gekomen deze meubels te ontwikkelen?
„De lijn is ontstaan uit het idee lichtgewicht meubels te maken. Zo kwam ik op het idee karton als materiaal te gebruiken. Het karton is ontzettend sterk als materiaal door de speciale toegepaste techniek. Dat het gerecycled is is een tweede vereiste voor mij geweest. We zijn zeer milieubewust en proberen dat in onze gehele bedrijfsvoering door te laten werken. Binnen Nederland gebruiken we ook een vervoerder die op aardgas rijdt: Ecogreen Logistics. Helaas rijdt deze (nog) niet buiten de Nederlandse grens.”

Waarom heb je bij NnixHome gekozen voor lichtgewicht karton?
„Het is gewoon praktisch. Daar is geen twijfel over mogelijk. Het materiaal is licht en er is makkelijk mee te werken. Als je op drie hoog op de Amsterdamse grachtengordel woont, is het gewoon prettiger om een kast van 20 kilo te tillen dan een van 90 kilo. De door ons ontworpen meubels zijn makkelijk te verplaatsen, op te tillen en je kunt de inrichting er makkelijk en simpel mee naar je hand zetten. We gebruiken golfkarton in tegenstelling tot het minder sterkere gebruikelijke honingraatkarton. Onze producten worden gemaakt in Duitsland, bij de enige fabrikant ter wereld die dit product maakt. Hieraan is extensieve research aan vooraf gegaan. Het materiaal wordt o.a. al gebruikt in de auto- en luchtvaart (cargo) industrie gebruikt om lichtgewicht artikelen te kunnen verzenden. Het is uitzonderlijk sterk en duurzaam.”

Je maakt grafische- en interieurproducten, maar doet ernaast ook productontwerp. Je ontwerpt bijvoorbeeld ook keramiek producten.
„Ja het maken van de keramiek producten heeft het meest invloed gehad op mijn kunnen. Het proces was fascinerend. Ik had het nog niet eerder gedaan. Wel heb ik een grote persoonlijke voorliefde voor het product keramiek en alles wat ervan gemaakt is. Om het simpel te stellen: Ik bedenk eerst het productontwerp in mijn hoofd. Dan maak ik het tweedimensionaal op de computer. En vervolgens wordt het geproduceerd. Keramiek is fijngevoeliger dan andere materialen. En persoonlijk word ik oprecht blij van het aanschaffen van keramieken artikelen. Het ontwerp van deze mini-vaasjes is haast minimalistisch qua vorm. Toch staan ze leuk en fris bij de aankleding van een diner. De mini-vaasjes zijn te verkrijgen in de kleuren geel, grijs en wit.”

Tijdens de uitbreiding van je bedrijf Nnix Ontwerpburo naar met NnixHome. Waar kwam je in dit proces de meeste strubbelingen tegen?
„Het idee is goed, je hoort van iedereen dat je  er iets mee moet doen en het product goed in de markt moet zetten. Daar ligt dan ook direct de grootste uitdaging in, bij het in de markt zetten van dit product. Het uitzoeken van een passende verpakking, de verzendkosten zo laag mogelijk houden, de expeditie en vervoer, het produceren zelf, de naamsbekendheid genereren, de opslag, tot en met het maken van de gebruiksaanwijzing. Daar gaat heel erg veel tijd en energie in zitten. Buiten vernieuwend blijven, vinden we het ook belangrijk een goede bereikbaarheid aan onze cliënten te bieden. Een goede retourprocedure is essentieel en we proberen een zo goed mogelijke service aan te bieden. Het is belangrijk dat de klant blij is met het product en met ons.”

Naar welke creatievelingen/ kunstenaars kijk je op? Of met wie of welk bedrijf zou je graag willen samenwerken?
„Ik heb nog niet eerder iets ontworpen in samenwerking met iemand anders. Daar heb ik persoonlijk eigenlijk niet over nagedacht. Wel heb ik bewondering voor het werk van Piet Hein Eek. De vormentaal die hij in zijn werk doet terugkomen, klopt altijd helemaal. Daar word ik nou blij van. Ik denk wel aan een Special Edition uitgave van onze meubels en kasten. Bijvoorbeeld door samenwerking met verschillende illustratoren, die daar op hun manier dan hun stempel op drukken.”

Met welk nieuw project of product ben je momenteel mee bezig? Wil of kun je daar al iets over kwijt?
“Twee nieuwe meubels komen in december 2010 uit, n.l. een TV Meubel en en een dressoir (het dressoir in december, de tv-meubel in februari). Daar kijken we heel erg naar uit. Voornamelijk ben ik nu bezig met het uitbreiden van de bestaande collectie en het doorontwikkelen van andere producten. We experimenteren met bijv. met grotere vakken in de kasten en andere formaten en edities. Ook komt er een keramiek-lijn uit in januari 2011. Deze begint met drie producten: rib potten, mini-vaasjes en mokken. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit ontvangen gaat worden!”

Op welk project of klus ben je het meest trots?
“Het meeste plezier haal ik uit het ‚from scratch’ ontwikkelen van producten.”

Heb je nog tips voor de creatieve lezers van deze blog? Wil je nog iets anders aan extra informatie kwijt in dit interview?
“Jazeker. Zorg er als ontwerper voor dat je iemand naast je hebt die de dingen kan doen die je zelf niet zo heel goed kunt. Je kunt niet ‘alles’ zelf doen. Je moet je realiseren dat je in zoiemand moet investeren. Verzamel mensen om je heen die je helpen met dingen doen waar je niet in gespecialiseerd bent. Dat is belangrijk. Als ontwerper leer je niet direct op de opleiding hoe je een bedrijf moet runnen. En verder gewoon doen! Als je overtuigd bent van je eigen kunnen en je doel voor ogen houdt, lukt het gewoon.”

De ecologisch verantwoorde meubellijn van NnixHome, is voor de Belgische lezers van deze blog verkrijgbaar in Leuven, België. Bij ‘Dimanche a Bamako‘ wordt de nieuwe meubellijn nu al verkocht. Voor de Nederlandse lezers kunnen de meubellijn o.a. bekijken en aanschaffen in de Woonfabriek in Amsterdam en in Sittard bij de winkel Aardelicht.

Marilyn Grando
Volg me op Twitter: @MarilynGrando

Advertisements

One thought on “Nnix Home: Ecologisch verantwoorde design meubels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s